joi, 13 noiembrie 2008

...

Inainte, cand simteam ca mi s-au inecat toate corabiile, ma bagam in pat, trageam patura pana peste cap, imi strangeam genunchii la gura si stateam acolo pana imi trecea; da uite ca acum am un loc in care sa-mi vars nervii, noroc cu blogurile astea, am incercat eu intr-o vreme sa tin un jurnal, da pe langa faptul ca mereu scriam fara cap si coada, sfarsind inevitabil intr-un stream of consciousness infernal, de multe ori imi era si lene sa scriu, aici am mai mult spor ca ma gandesc la voi, astia cinci care cititi, adica atunci cand intrati aici si nu gasiti nimic nou, ma simt de parca ati venit sa ma vedeti si eu n-as avea nici o maslina nici o atentie sa va dau.

Mda, si dupa cum ziceam, sacul cu nervi e plin ochi astazi, am avut un seminar care m-a enervat de nu se poate, intai pentru ca abia azi l-am inceput, proful mi-a ignorat cu gratie mailurile timp de doua luni, asa ca eu am fost la alta grupa, dar nici o problema, s-a trezit azi ca ar fi bine totusi sa vin la grupa lui. Grupa lui fiind formata din subsemnata si Natalia, o colega din Moldova. Adica asta e un seminar mai special, in functie de tema pe care iti scrii lucrarea de master esti distribuit la una din grupe si numa noi ne-am nimerit in grupa asta, ce sa facem. Si asta nu e tot, ca de fapt seminarul asta se face cu doi profi, aia de la grupa cealalta au bunul simt sa vina pe rand, da astia ne-au incoltit azi amandoi odata. Si zic bine incoltit, ca am iesit de-acolo verde la fata si cu vaga senzatie ca totul se invarteste in jur, dupa o ora si jumatate de interogatoriu la foc incrucisat, ca despre ce vrei sa scrii, pardon vreti, ca astia iti vorbesc mereu cu "vous", ah, foarte interesanta tema, ati facut un plan? da cum va ganditi sa abordati problema x? dar cate capitole o sa aiba lucrarea? ati inceput sa notati idei? care va fi structura? cum veti dezvolta problematica lucrarii? Doamne apara-ma si pazeste-ma, da cu ce-am gresit sa va luati asa de mine?! Ah, sa nu uit, toate astea dupa ce amandoi mi-au zis ca am gasit un subiect fascinant, dar ca n-o sa gasesc prea multe carti care sa ma ajute, asa ca "vous ne pouvez compter que sur vous-meme". Pai si daca nu pot sa ma bazez decat pe mine, n-ati vrea voi, stimabililor, sa ma lasati naibii in pace cu intrebarile voastre? Adica voi credeti ca io nu m-am gandit la toate chestiile astea, credeti ca intrebarile astea nu ma tortureaza noaptea la doua cand nu pot sa dorm?! Nu stiu, o sa vad, am scris o licenta, am scris un dosar de master anul trecut, o sa scriu si dizertatia asta, fir-ar ea sa fie, eu am inventat subiectul asta "intéressant, mais très complexe", eu o s-o scot la capat cu el, asa ca daca n-aveti niste idei constructive si concrete, salutare si-un praz verde, nu va bagati in sufletul meu, asteptati sa vina sfarsitul lui iunie si sa scriu lucrarea si daca n-o sa va placa asta e, ardeti-mi o nota mica si gata.

Bine, recunosc ca eu sunt ciudata la fazele astea, nu-mi place sa-mi stea cineva pe creier si sa ma piseze cu planul lucrarii, lasati-ma dreacu cu planurile voastre, ca eu niciodata n-am facut plan pentru vreo lucrare si uite ca au iesit toate bine. Si "sa incepeti sa scrieti cat mai repede, ca sa aveti timp sa rescrieti vreun capitol daca o sa fie cazul"; la faza asta eu am replicat cu cea mai inocenta mutra posibila ca mine sa ma omoare cineva si nu pot sa rescriu ce am scris deja, adica nu ca n-as vrea sau ca toate frazele mi-ar iesi perfect, da pur si simplu nu pot si gata, cum am scris, asa ramane, sa zica toti profii ce-or vrea, eu nu fac ciorne, nu umblu cu carnetelul dupa mine ca sa notez idei si nu-mi fac plan, cel putin nu din ala pe hartie, ca sa pot sa-l arat astora care mor de grija lucrarii mele. Eu citesc mult, mult, mult de tot, ma rog in cazul asta nu prea am ce, asta e, pe urma ma gandesc si mai mult si abia la sfarsit incep sa scriu, si in momentul ala stiu exact unde vreau sa ajung, asa ca nu mai e loc de intors, ca parca as mai aprofunda ideea asta si parca as elimina-o pe astalalta, fazele astea cu ganditul si adaptatul pe parcurs nu-s pentru mine, nu zic ca ar fi bine, da asa-s eu. E, si sa le fi vazut fetele profilor cand am terminat eu de zis chestia asta, cum ca pentru mine planurile nu exista in varianta pe hartie, ciornele nu exista deloc, iar de rescris nici nu se pune problema, cred ca daca as fi fost un extraterestru coborat din farfuria zburatoare direct pe biroul lor nu s-ar fi uitat mai ciudat. Si am incercat sa fiu cat mai politicoasa, pentru ca anul trecut am avut un seminar cu unul din profii aia si ne spunea niste chestii formidabile, atat de grozave incat eu, insomniaca pamantului, care nu adormeam inainte de doua noaptea, ma trezeam cu noaptea in cap sa ma duc sa il ascult, imi aduc aminte ca o data m-am dus la scoala racita cobza, mai mult m-am tarat decat am mers, dar m-am dus;, ca nu voiam sa-i ratez seminarul; eh, si azi m-a exasperat omul asta, adica da, stiu ca sunt multe semne de intrebare legate de lucrarea asta, dar nici el nu m-a ajutat cu nimic, n-a facut decat sa ma enerveze si sa ma faca sa ma indoiesc de mine, la un moment dat incepusem sa-mi imaginez ca-l dau cu capul de birou pana tace, doamne, au trecut trei ore de atunci si inca ma simt oribil, am mancat ciocolata, am baut vin, am scris toata polologhia asta fara nici o insemnatate pentru voi si tot nu mi-a trecut, acum chiar ca ma duc sa zac sub patura.

Un comentariu :

Anonim spunea...

zi'mi te rog daca m'ai inclus si pe mine in randul celor 5 "fantastici" :P