luni, 9 februarie 2009

...

Seria "Chers Français, sa muriti in chinuri", continua cu episodul 4112: "Cursul obligatoriu pentru studentii straini". Adica eu, fiind straina, deci prin definitie retardata, sunt obligata sa-mi petrec trei ore pe saptamana ascultand explicatii despre cum ar trebui sa-mi scriu dizertatia; colegii mei francezi pot in acest timp sa-si vada linistiti de treburile lor, pentru ca, nu-i asa, ei s-au nascut stiindu-le pe toate. Evident, cursul e o imbecilitate totala, "trebuie sa va exprimati coerent", "paragrafele nu trebuie sa fie nici prea scurte, nici prea lungi", " trebuie sa va sustineti ideile cu argumente si citate din critica", "stiu ca va este extrem de greu sa scrieti intr-o limba straina", vai, doamne, nici nu stiu cum am scris pana acum o licenta si un dosar de master 1 fara aceste indicatii pretioase. Si din doua-n doua fraze, "vai, dar stati linistiti, si colegii vostri francezi fac frecvent aceleasi greseli", extraordinar, nici ca nu ma prinsesem ca respectivii colegi sunt niste idioti, si asta de acum vreo 3 ani, cand mi-am dat seama la un curs ca nici unul din aia o suta de oameni nu stia cine e Michel Foucault. Dar asta e viata, eu sunt straina, mie trebuie sa mi se explice ca la scoala ajutatoare ca trebuie sa fiu clara si concisa.

Si inca hai, clar, concis, argumentat, mai treaca-mearga, unii chiar au probleme cu chestiile astea; dar ce-am facut noi in ultima ora a interminabilului curs? Exercitii de punctuatie! Adica am pus virgulele lipsa si le-am scos pe-alea in plus dintr-un text despre Astérix, minunat, nu-i asa, poate saptamana viitoare ne aduce vreo carte de colorat. M-am chinuit din rasputeri sa nu-mi iau mutra sictirita si sa nu ma uit urat, stiti voi cam ce fata pun la faze de-astea, dar cand am auzit ca dam si dictare, cred ca mi-a scapat o privire din seria if looks could kill, you'd all be dead. Dictare, auzi tu, n-am mai dat dictare din clasa a patra; sau poate chiar a treia, cine mai stie. Si cel mai tare si mai tare m-a enervat colega mea Charlène, care s-a gandit ea asa ca nu i-ar strica sa vina la cursul asta, desi e frantuzoaica; pana aici toate bune si frumoase, doar ca la exercitiul cu punctuatia a pus o data virgula intre subiect si predicat si o data in mijlocul unei locutiuni prepozitionale, sau cum s-o fi numind (mama?): en vue, de l'exploitation des ressources. Si inca nici asta nu m-ar fi enervat, sunt obisnuita cu prostia lor incurabila, dar a inceput sa se certe cu profa, ca nu, ca ea are dreptate, ca asa suna bine, ca asa e normal, asta e atitudinea lor tipica de altfel, cand n-ai dreptate te pui in gura cu proful si, daca bietul om insista ca nu poti sa pui virgule aiurea-n tramvai, tu iti mobilizezi colegii, blochezi facultatea si intri in greva pana ti se da voie sa-ti macelaresti propria limba dupa cum te taie capul. A, si a mai zis ca ea e "très tentée" sa scrie cu litera mare dupa punct si virgula si ca niciodata n-a inteles de ce nu se poate; sigur, si eu eram tentata sa o dau cu capul de masa pana tace, dar a dat dumnezeu si s-a facut sase si ne-a lasat sa plecam.

Acestea fiind zise, ma intorc la depresia pe care mi-o provoaca faptul ca eu chiar nu stiu cum dracu sa incep lucrarea aia. Si nici cum s-o continuu, si nici cum s-o termin. Da e bine ca macar acum stiu sa pun virgulele corect:)

4 comentarii :

Inventatorul spunea...

pai e simplu madam poti sa incepi prin a te uita in biblie si a vedea cine erau cei 3 magi de unde veneau si de ce aduceau cadouri apoi acelasi lucru in coran si mai e o carte de genul asta dar nu imi amintesc numele, apoi te apuci si mai zici despre ce a mai scris unul altul legat de treaba aceasta si gata lucrarea madam asculta la mine o sa iti iasa de nota 10

zana-carabina spunea...

he he, eu sper sa iau mai mult de 1à, ca aici notele sunt pana la 20:)

Anonim spunea...

francezii sunt o inventie foarte proasta! :))
noua ne'a zis ieri o profa (portugheza, se intelege) ca scriem ca portughezii. Ceea ce din fericire nu e motiv de bucurie, dat fiind ca unii sunt atat de prosti incat nici nu vreau sa'mi imaginez cum ar fi sa scrie intr'o limba straina cand nici pe a lor nu reusesc s'o scrie corect. E frustrant pt. tine ca strain, ca esti considerat inferior d.p.d.v. lingvistic, desi cei care te judeca sunt mai prosti ca tine!

zana-carabina spunea...

ce sa mai zic... asta e:(